Esztétikus fogászat

Esztétikus fogászat

Esztétikus fogászat

Fogfehérítés Minden fognak van egy természetes színe, a világossárgától a szűrkésfehérig bármilyen lehet. Idővel a fogak sötétebbek, sárgábbak lesznek mivel az átlátszó zománc kopik és az alatta lévő dentin színe jobban érvényesül. A fogak elszíneződésének számos belső és külső oka lehet. Belső (endogén) okok a zománc és a dentin szerkezeti rendellenességei. Külső (exogén) hatások: a színes ételek-italok (pl. kávé, tea, vörösbor, kóla, ketchup, cékla, stb.)  rendszeres fogyasztása, a dohányzás, a rossz szájhigiéné (a fogfelszínre felrakódott lepedék, fogkő), a klórhexidin tartalmú oldatok hosszú időn keresztül történő alkalmazása és egyes gyógyszerek szedése (pl. Tetraciklin). Speciális problémát jelentenek a gyökérkezelt, gyökértömött, elhalt fogak, amelyek általában szűrkésen színeződnek el. Mindenfajta elszíneződés megoldásának kiinduló pontja, az elváltozás okának kiderítése, ennek alapján tervezhető a fogfehérítő kezelés és annak eredményessége. A fogszín megváltoztatásának módja lehet: az egyszerű professzionális fogtisztítás, polírozás, az elszíneződött restaurációk megújítása, és a fogfehérítés. A fogfehérítés hatóanyaga a karbamid-peroxid, hidrogén-peroxid. Ezekből az anyagokból felszabaduló oxigén oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, így azok elhalványodnak, elszíntelenednek. Az oxidációs folyamat sem a zománc, sem a dentin szerkezetét nem változtatja meg. A fogfehérítés történhet otthon, a rendelőben, de hosszú távon a leghatásosabb a kettő kombinációjával végzett eljárás. Rendelői fogfehérítés: A fogfehérítést megelőzi:
  • egy fogorvosi szűrővizsgálat, mivel fogfehérítést csak egészséges szájüregben végzünk,
  • egy professzionális szájhigiénés kezelés
Rendelőnk a Philips ZOOM WhiteSpeed lámpát használja. A rendelői fogfehérítés kb. 1,5 órát vesz igénybe. A kezelés megkezdése előtt az ínyt ínyvédővel látjuk el, hogy megakadályozzuk a fogíny esetleges sérülését. Ezután a fogak felszínére egy speciális fehérítő zselét viszünk fel, amelyet négyszer 15 percig UV fényt kibocsátó lámpával világítunk meg. Ennek hatására a hidrogén-peroxid tartalmú anyag aktivizálódik, így az aktív oxigén kifehéríti a fog mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket. Hogy ne kelljen fogérzékenységgel küzdenie, ez a fogfehérítő rendszer tartalmaz fogérzékenységet csökkentő összetevőket is /kálium-nitrát, fluorid és amorf kalciumfoszfát (ACP)/ A kezelést követően: 2-3 napig színezőanyagot tartalmazó ételeket-italokat nem ajánlott fogyasztani, ellenkező esetben a kezelés hatékonysága nem garantálható. Otthoni fogfehérítés:
  • a páciens fogazatáról először egy lenyomatot veszünk, amely alapján egyedi fogfehérítő sínt készítünk,
  • az egyedi sínt a fogfehérítő anyagot a páciens 7-10 napon keresztül alkalmazza otthonában.
A fogak mindig fehérebbek lesznek, mint voltak, de az eredmény tartóssága függ az életmódtól. Ha valaki naponta többször fogyaszt kávét vagy intenzíven dohányzik javasoljuk az évente 1-2 alkalommal elvégzett színfenntartó kezelést. Elhalt, gyökértömött fogak esetében a korona belsejébe is teszünk fehérítő anyagot, ezzel még látványosabb eredményt tudunk elérni. Fogékszerek Az egyedi, csodálatosan csillogó, gyönyörű mosolyért! A szép, egészséges fogainkra terelhetjük a velünk társalgók figyelmét egy jól elhelyezett fogékszerrel. Ezeket a zománc megsértése nélkül ragasztjuk a fogfelszínre. Héjak A fogak alaki-, kisebb helyzeti hibái, makacs elszíneződései jól korrigálhatók az ún. héjakkal. Ezek a kis porcelán, vékony lapocskák, kopásállók, színtartók, egyénre szabottan, precízen illeszkednek az adott foghoz. A fog külső felszínére helyezzük, speciális ragasztóval rögzítjük. A héjakat minimális csiszolás után, lenyomat alapján a technikus készíti.

Vissza a kezelésekhez