Esztétikus fogászat

Fogfehérítés

A fogak elszíneződésének számos oka lehet: színes ételek-italok rendszeres fogyasztása, öregedés, egyes gyógyszerek szedése (pl. tetraciklin), gyökértömés, fog elhalása. A fehérítő kezelés előtt a fogköveket el kell távolítani. Ezután egy héttel történhet a fehérítés. Az egész fogazat fehérítésének egyik módja, hogy a páciens 10-14 napig éjszakánként egy lenyomat alapján készült sínt visel, amibe maga helyezi be a fehérítő anyagot. Másik gyorsabb és hatékonyabb megoldás a rendelői fogfehérítés. Ekkor a fogakra helyezett fehérítő anyagot 3 x 20 percig világítjuk ultraibolya fénnyel. Gyökértömött fogak fehérítésekor a korona belsejébe is teszünk fehérítő anyagot, ezzel még látványosabb eredmény érhető el.

Fogékszerek

A szép, egészséges fogainkra terelhetjük a velünk társalgók figyelmét egy jól elhelyezett fogékszerrel. Ezeket a zománc megsértése nélkül ragasztjuk a fogfelszínre. Lehetnek egyszerű kis kövek vagy kis figurák.

Héjak

A fogak alaki-, kisebb helyzeti hibái, makacs elszíneződései jól korrigálhatók az ún. héjakkal. Ezek kis porcelán lapocskák, amiket a fog külső felszínére helyezünk. A héjakat minimális csiszolás után, lenyomat alapján készíti a technikus.

Fémmentes koronák, betétek

A legtermészetesebb esztétikai eredmény akkor érhető el, ha a koronák betétek nem tartalmaznak fém alapot. A különböző fémallergiák miatt szintén fontos, hogy lehetőségünk legyen nem fémes fogművek elkészítésére.