Kezelések

Kezelések

KEZELÉSEK

Állapotfelmérés

Az első alkalommal jelentkező páciensek fogazati állapotát részletes klinikai és röntgenvizsgálat segítségével diagnosztizáljuk. Részletes kezelési tervet készítünk a szükséges beavatkozásokról. A rendszeres ellenőrzésre visszajáró pácienseknél hasonlóan részletes vizsgálattal követjük nyomon elvégzett munkánk sikerességét, fogazati állapotuk további változását.

Fogmegtartó kezelések

Barázdazárás

A rágófelszín védelme érdekében az azon lévő mély barázdákat – „árkokat” – folyékony tömőanyaggal fedhetjük. Így megelőzhető azok szuvasodása. Az eljárás elsősorban gyerekkorban, az adott rágófog előtörése után 1 éven belül hozza a legjobb eredményt, de később, akár felnőttkorban sem késő ez a fajta megelőzés. A beavatkozás fúrás nélkül, vagy minimális preparálással jár, így fájdalommentes.

Tömés

A kisebb szuvasodások ellátásakor ügyelünk arra, hogy lehetőleg csak a szuvas részt távolítsuk el, egészséges foganyagot ne bántsunk. A kialakított üreg töméséhez legtöbb esetben fényre kötő esztétikus tömőanyagot használunk.

Gyökértömés

A fogfájás sok esetben megszüntethető az adott fog gyökérkezelésével. Ilyenkor a fogkorona és a gyökér csatornarendszeréből eltávolítjuk a gyulladt vagy elhalt idegeket, majd a kitisztított csatornarendszert tömjük. A beavatkozás a közhiedelemmel ellentétben nem szükségszerűen fájdalmas beavatkozás. A preparáláshoz és töméshez a legmodernebb eszközöket, anyagokat használjuk. Az ilyen fogak végleges ellátása a koronai rész helyreállításával végződik. Ehhez legtöbbször nem elegendő egyszerű tömés, hanem koronát vagy betétet kell készíteni. Az így helyreállított fogak még sok évig megtarthatók, sikeres kezeléssel elkerülhetők a nagyobb és költségesebb fogászati beavatkozások.

Betét (inlay)

A fogkorona nagy részét érintő szuvasodások kezelésekor, régi nagy tömések cseréjekor esetenként annyira kevés egészséges foganyag marad, hogy a fogat már nem lehet töméssel helyreállítani. Ebben az esetben tartós megoldást jelenthet az ún. betét készítése. Ez lényegében egy olyan tömés, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, a fogorvos pedig beragasztja. Előnye, hogy helyreállítható a fog anatómiai formája, a meggyengült fogat védi az őt érő erőhatásokkal szemben. A betéteket aranyból vagy esztétikus (fogszínű) anyagból készítjük.

Fogpótlások

A különböző kiterjedésű foghiányok pótlásakor célunk a lehető legstabilabb és legtartósabb megoldás elkészítése. A tervezés során a pácienssel megbeszéljük az adott foghiány pótlásának különböző lehetőségeit annak érdekében, hogy a páciens dönteni tudjon, melyik megoldást választja. Minden esetben elsődleges célunk, hogy a lehető legkevesebb egészséges foganyag feláldozásával készítsük el a munkát. Rövid foghiányok esetén pl. a koronák helyett előnyben részesítjük a betéttel rögzülő hidat.

Implantáció

Az implantáció a fogászat napjainkban robbanásszerű fejlődést mutató szakterülete. Elsődleges célja, hogy stabilabb fogpótlás készülhessen, mint ami csak a maradék fogak felhasználásával érhető el. Másik célja, hogy a hiány melletti egészséges fogak lecsiszolása nélkül pótolhassuk a hiányzó fogakat. A műgyökerek behelyezése után 4-6 hónappal, a csontosodási folyamat lezajlása után készül el a végleges fogpótlás.

Szájsebészet

Sebészi beavatkozás nem csak a végleg tönkrement fogmaradványok eltávolításakor, hanem bizonyos esetekben adott fogak megtartása érdekében is végezhető. Emellett egyéb kezelések – pl. fogpótlások, tömések – előkészítő lépése is lehet.

Esztétikus fogászat

Ki ne szeretne szép fogakat? Napjainkban szerencsére fokozatosan nő az egészséges, ápolt fogak iránti igény. A látható, nem fogszínű tömések, koronák ideje lejárt. A páciensek akkor igazán elégedettek a fogorvos munkájával, ha az avatatlan szemek ? barátok, munkatársak ? számára láthatatlan megoldást nyújt. Az esztétikai fogászati beavatkozások egy része kizárólag szépészeti kezelés ? azaz az egyébként egészséges fogak szépítését szolgálja. Ilyenek a fogfehérítés, fogékszer, héj felhelyezés. Fémmentes koronák és betétek készítésekor a fogorvos az adott fogak gyógyításakor különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kezeléssel a lehető legtermészetesebb látszatot keltő fogművek készüljenek.

Fogfehérítés

A fogak elszíneződésének számos oka lehet: színes ételek-italok rendszeres fogyasztása, öregedés, egyes gyógyszerek szedése (pl. tetraciklin), gyökértömés, fog elhalása. A fehérítő kezelés előtt a fogköveket el kell távolítani. Ezután egy héttel történhet a fehérítés. Az egész fogazat fehérítésének egyik módja, hogy a páciens 10-14 napig éjszakánként egy lenyomat alapján készült sínt visel, amibe maga helyezi be a fehérítő anyagot. Másik gyorsabb és hatékonyabb megoldás a rendelői fogfehérítés. Ekkor a fogakra helyezett fehérítő anyagot 3 x 20 percig világítjuk ultraibolya fénnyel. Gyökértömött fogak fehérítésekor a korona belsejébe is teszünk fehérítő anyagot, ezzel még látványosabb eredmény érhető el.

Fogékszerek

A szép, egészséges fogainkra terelhetjük a velünk társalgók figyelmét egy jól elhelyezett fogékszerrel. Ezeket a zománc megsértése nélkül ragasztjuk a fogfelszínre. Lehetnek egyszerű kis kövek vagy kis figurák.

Héjak

A fogak alaki-, kisebb helyzeti hibái, makacs elszíneződései jól korrigálhatók az ún. héjakkal. Ezek kis porcelán lapocskák, amiket a fog külső felszínére helyezünk. A héjakat minimális csiszolás után, lenyomat alapján készíti a technikus.

Fémmentes koronák, betétek

A legtermészetesebb esztétikai eredmény akkor érhető el, ha a koronák betétek nem tartalmaznak fém alapot. A különböző fémallergiák miatt szintén fontos, hogy lehetőségünk legyen nem fémes fogművek elkészítésére.

Szájhigiénia/Szájápolás

Az egészséges fogazat segíti a táplálkozást, a rágást, a hangképzést. Esztétikus, szép, nincs elszíneződve. Nem fáj, nem okoz panaszokat és nem betegíti meg a szervezetet.

Az egészséges szájüregünkhöz (fog, fogágy, íny) elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, melynek kivitelezését már születésünktől kezdve alkalmazni kell.

A jó szájhigiéniához nagyon fontos a megfelelő eszközökkel, technikával történő fogmosás. Nem elegendő megvásárolni egy eszközt (amit esetleg a szomszéd ajánlott), annak a használatát meg is kell tanulni. A fogazat, a fogágy állapota határozza meg, hogy kinek, mivel és milyen módon kell ápolnia fogait, esetleg fogpótlásait.

Rendelőnkben egyénre szabott, szakszerű segítséget kaphat helyes szájhigiénéjének kialakításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük