Fogmegtartó kezelések

Barázdazárás

A rágófelszín védelme érdekében az azon lévő mély barázdákat – “árkokat” – folyékony tömőanyaggal fedhetjük. Így megelőzhető azok szuvasodása. Az eljárás elsősorban gyerekkorban, az adott rágófog előtörése után 1 éven belül hozza a legjobb eredményt, de később, akár felnőttkorban sem késő ez a fajta megelőzés. A beavatkozás fúrás nélkül, vagy minimális preparálással jár, így fájdalommentes.

Tömés

A kisebb szuvasodások ellátásakor ügyelünk arra, hogy lehetőleg csak a szuvas részt távolítsuk el, egészséges foganyagot ne bántsunk. A kialakított üreg töméséhez legtöbb esetben fényre kötő esztétikus tömőanyagot használunk.

Gyökértömés

A fogfájás sok esetben megszüntethető az adott fog gyökérkezelésével. Ilyenkor a fogkorona és a gyökér csatornarendszeréből eltávolítjuk a gyulladt vagy elhalt idegeket, majd a kitisztított csatornarendszert tömjük. A beavatkozás a közhiedelemmel ellentétben nem szükségszerűen fájdalmas beavatkozás. A preparáláshoz és töméshez a legmodernebb eszközöket, anyagokat használjuk. Az ilyen fogak végleges ellátása a koronai rész helyreállításával végződik. Ehhez legtöbbször nem elegendő egyszerű tömés, hanem koronát vagy betétet kell készíteni. Az így helyreállított fogak még sok évig megtarthatók, sikeres kezeléssel elkerülhetők a nagyobb és költségesebb fogászati beavatkozások.

Betét (inlay)

A fogkorona nagy részét érintő szuvasodások kezelésekor, régi nagy tömések cseréjekor esetenként annyira kevés egészséges foganyag marad, hogy a fogat már nem lehet töméssel helyreállítani. Ebben az esetben tartós megoldást jelenthet az ún. betét készítése. Ez lényegében egy olyan tömés, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, a fogorvos pedig beragasztja. Előnye, hogy helyreállítható a fog anatómiai formája, a meggyengült fogat védi az őt érő erőhatásokkal szemben. A betéteket aranyból vagy esztétikus (fogszínű) anyagból készítjük.